De jaarlijkse Frankfurter Buchmesse

simons_200Het Nederlandse boek wat het beste verkocht heeft op de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse – de belangrijkste boekenbeurs ter wereld – is De dwaze maagd van schrijfster Ida Simons. De, dit jaar in Finland gehouden, boekenbeurs is met 280.000 bezoekers de grootste ter wereld. Volgend jaar zal de beurs in Indonesië gehouden worden.

In teken van de Nederlandstalige Literatuur

In 2016 staat de Frankfurter Buchmesse voor het eerst sinds 1993 in het teken van de Nederlandstalige literatuur. Toen dit voor het laatst het geval was, in 1913, heeft dit voor schrijvers als Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Hugo Claus veel internationale belangstelling opgeleverd. Hopelijk is dat ook het geval voor de huidige generatie schrijvers van Nederlandstalige literatuur.

Frankfurter Buchmesse 2014

Dit jaar lag de nadruk niet op digitalisering en crisis maar meer op waarheden over rust en gezondheid, volgens Martine Koelemeijer. Ze zegt dat de trend die zij gezien heeft vooral ging over de controle over het leven op te pakken door bijvoorbeeld ziekten te voorkomen in plaats van te genezen.

“Wat ik zorgelijk vind is dat je steeds meer depressies en burn-out bij tieners ziet. Problemen die je vroeger bij veertigers zag, komen nu steeds vaker bij jongeren voor.”

Op de beurs was het rustig maar desalniettemin wordt de beurs wel als effectief, positief en kwalitatief omschreven.